Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-08@03:35:54 GMT

روش امام کاظم (ع) برای تبلیغ دین مبین اسلام

تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۸۰۰۱۸

روش امام کاظم (ع) برای تبلیغ دین مبین اسلام

به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، امام موسی کاظم (ع) در بیستم ذی‌الحجه در مدینه منوره متولد شد و پس از شهادت امام صادق (ع)، امام موسی کاظم (ع) در ۲۰ سالگی به امامت رسید و ۳۵ سال به عنوان امام هفتم شیعیان حکومت کرد.

بیشتر عمر امام موسی کاظم (ع) در عراق سپری شد و عصر امامت ایشان دوران سختی برای شیعیان بود؛ چرا که حرکت‌های اعتراض آمیز زیادی به خلفای عباسی صورت گرفت و امام نیز بر تقیه پافشاری داشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حاکمان عباسی در آن زمان با شعار حمایت از شیعیان به قدرت رسیدند، اما طولی نکشید که دشمنی خود را آشکار ساخته و بسیاری از یاران امام کاظم (ع) را به زندان انداختند.

سرانجام امام کاظم (ع) به دستور هارون الرشید مسموم و پس از سه روز به شهادت رسیدند. حرم امام موسی کاظم (ع) در ظهر کاظمین در نزدیکی بغداد قرار دارد و امام جواد (ع) نیز در کنار پدربزرگشان به خاک سپرده شدند؛ به همین دلیل آنجا به حرم امامین جوادین (ع) معروف شده است.

همزمان با سالروز ولادت امام موسی کاظم (ع)، حرم  آن حضرت گل آرایی و با پارچه‌هایی تزیین شد و زائران بسیاری برای عرض تبریک به کاظمین مشرف شدند.

چرا هارون الرشید فدک را به امام کاظم پس نداد؟

حجت‌الاسلام سیدحسین خادمیان، استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به دلایل فشارهای حاکمان زمان امام کاظم (ع) به ایشان و پیروانشان، درباره دوران حکومت امام هفتم شیعیان می‌گوید: در دوران امام کاظم (ع) فشار شدیدی به شیعیان وارد می‌شد و از آنجایی که امام کاظم (ع) در هر شهری نماینده‌ای داشت، افراد بانفوذ حاکمان غاصب از این امر وحشت داشتند و به همین دلیل به آنها فشار وارد می‌کردند تا از پیروی از امام دست بردارند. البته هارون الرشید هم مدتی سعی داشت که طوری جلوه دهند که از یاران امام است و حتی پیشنهاد بازگردادن فدک را به امام داد، اما وقتی امام حدود را اعلام کرد و فرمودند که عالم اسلام در حیطه فدک قرار می‌گیرد، هارون الرشید موقعیت خود را در خطر دید و خود واقعی را نشان و بعد از مدتی دستور به دستگیری امام کاظم (ع) داد.

امام موسی کاظم (ع) با وجود اینکه می‌توانست در برابر دشمنان و حاکمان غاصب زمان ایستادگی کند، اما با شیوه‌ای دیگر سعی در ترویج اسلام کرد. ایشان در کنار تلاش برای افزایش بصیرت و علم مسلمانان و درک عمیق از اسلام، به مسلمانان نشان دادند که سخاوت و بخشش نیاز به ثروت زیاد ندارد و ثروت اصلی یعنی اینکه بتوانی از آنچه داری به دیگران هم بدهی. امام کاظم (ع) بسیار بخشنده بودند و کسی را از در خانه‌شان دست خالی رد نمی‌کردند. همچنین ایشان هر آنچه از خداوند طلب می‌کردند، خداوند ان را برآورده می‌کردند و  برای همین هم ایشان را باب الحوائج می‌نامند و زائران آن حضرت به حرم امامین جوادین (ع) متوسل شده و برای برآورده شدن حوائج ایشان را واسطه می‌کنند.

روش امام کاظم (ع) برای تبلیغ

کنترل خشم، عبادت همیشگی پروازدگار و بردباری در مصیبت‌ها از دیگر خصوصیت‌های امام هفتم شیعیان است. یکی از روش‌های تبلیغی امام کاظم (ع) مبارزه منفی علیه غاصبان بود. امام حتی در دوران خود شاگردان بسیاری تربیت کردند تا اسلام را توسعه دهند و ان اندیشمندان در نقاط مختلف حضور داشتند تا اسلام را به دیگران هم معرفی کنند. البته به انها هم سفارش می‌کردند تا به دلیل حساسیت غاصبان به صورت مخفی اسلام را تبلیغ کنند و در مجامع عمومی موجب حساسیت نشوند. برخی معتقدند که نباید در تبلیغ دین تقیه داشت اما زندگی امامان ما نشان می‌دهد که در مواقعی که اسلام و جام شیعیان در خطر است می‌توان با روش‌هایی مثل تقیه و تبلیغ پنهانی اسلام را معرفی و تبلیغ کرد.

در آن زمان با توجه به محبوبیت امام در سرزمین‌های مختلف و نفوذ اسلام، هارون که به تنگ آمده بود، ایشان را زندانی کرد و چند نفر را گذاشت تا از او مراقبت کنند. امام هم در هر لحظه مشغول عبادت و نیایش بود. آن دوران هارون به چند نفر دستور داد تا امام کاظم (ع) را به شهادت برسانند، اما آنها از این اقدام سر باز زدند تا اینکه در نهایت اقدام به مسموم کردن امام کرد و حتی در آن  زمان چند نفر را فرستاد تا در طبیعی بودن مرگ امام شهادت دهند که امام کاظم (ع) متوجه شدند و فرمودند که ظاهری سالم دارم، اما مسموم شدم و به زودی بر اثر مسومیت به شهادت می‌رسم.

به گزارش فارس، امام کاظم (ع) در حرم امامین جوادین (ع) در کاظمین مدفون شدند و حرم ان حضرت یکی از مکان‌های زیارتی است که پس از سرنگونی صدام مقصد بسیاری از زائران بود و همچنان نیز این مکان مقدس پذیرای زائران است.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: هارون الرشید کاظمین حرم امامین جوادین امام کاظم علیه السلام موسی بن جعفر علیه السلام امام موسی کاظم هارون الرشید امام کاظم حرم امام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۸۰۰۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حسینی: اقدامات دولت سیزدهم تعامل با کشورهای جهان را فراهم کرده است

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، سیدمحمد حسینی در سخنرانی غیر حضوری برای ایرانیان مقیم منچستر انگلیس به مناسبت سالروز شهادت امام جعفر صادق علیه‌السلام با عرض تسلیت شهادت این امام همام، اهمیت شناخت و معرفی ائمه اطهار و آموزه‌های این بزرگواران را نه تنها برای مسلمانان و شیعیان بلکه برای همگان حائز اهمیت و تاثیرگذار دانست و گفت: در حدیثی آمده است «اگر مردم زیبایی‌های سخن ما را بشنوند از ما تبعیت می‌کنند»، چون حرف حق و سخنی که با فطرت پاک آدمی سازگاری داشته باشد مشتاقان زیادی دارد و ضرورت دارد که تبیین سیره و سلوک و معرفی ائمه با رفتار پسندیده راویان آن آمیخته شود تا لاجرم بر دل‌ها بنشیند.

معاون رئیس جمهور با اشاره به ویژگی‌های امام جعفر صادق (ع) اظهار داشت: امام صادق (ع) در مقطعی به سر می‌بردند که امکان و مجال تبیین معارف اسلام ناب وجود داشت تا هم اعتقادات، احکام و اخلاق اسلامی را بیان کنند و هم راه مبارزه با ظلم و بیداد و ستم را برای یارانشان و پیروان اهل بیت در طول تاریخ تشریح کنند.

وی با بیان اینکه امام صادق (ع) را شیخ‌الائمه نامیده‌اند، گفت: هیچ‌یک از ۱۱ امام معصوم با مرگ طبیعی از دنیا نرفتند و همه آنها از مولای متقیان تا امام حسن عسکری (ع) یکی پس از دیگری در جوانی و میانسالی شهید شدند؛ لذا امام صادق (ع) را که عمر شریفشان به ۶۵ سال رسید شیخ‌الائمه می‌نامند.

معاون رئیس جمهور گفت: امام صادق (ع) در دوره اُفول و ضعف بنی امیه و آغاز دوران بنی عباس فرصت نشر مکتب اهل بیت و تربیت ۴ هزار شاگرد را داشتند که بعضی از آنان در شمار عالمان، محدثان و مفسران بزرگ و نیز اصحاب اجماع هستند که فقاهت و وثاقت آنها مورد تأکید امامیه است.

حسینی خاطرنشان کرد: شاگردان امام باقر و امام صادق علیه‌السلام درس‌ها و آموزه‌های این ائمه بزرگوار را یادداشت می‌کردند که اصول ۴۰۰گانه (اصول اربعمائه) نامیده می‌شود و منبع اصلی کتب اربعه شیعه همین اصول (و رسائل) است؛ لذا امام صادق علیه‌السلام خدمت بزرگی انجام دادند چرا که برای همیشه دوستداران خود و همه بشریت را راهنمایی کردند.

وی با بیان اینکه ائمه اطهار علیهم السلام حتی در بین اهل سنت نیز جایگاه بالایی دارند، اظهار داشت: مالک بن انس یکی از ائمه مذاهب چهارگانه اهل سنت از شاگردان امام صادق (ع) بود او فقیه مردم مدینه بود و در توصیف امام صادق می‌گوید، هیچ چشمی ندید و هیچ گوشی نشنید و بر هیچ قلبی بهتر و برتر از امام جعفر صادق (ع) از جهت علم عبادت پارسایی تقوا و وارستگی خطور نکرده است و یا ابوحنیفه از ائمه مذاهب اهل سنت می‌گوید فقیه‌ترین کسی که در عمرم دیده‌ام جعفر بن محمد صادق است و اگر دو سالی که در نزد ایشان علم آموخته‌ام نبود هلاک می‌شدم. احمد بن حنبل و شافعی را نیز با واسطه می‌توان از شاگردان امام صادق علیه‌السلام دانست.

معاون پارلمانی رئیس جمهور با تاکید بر اینکه شخصیت جامع و بی‌نظیری مانند امام جعفر صادق (ع) را باید خیلی بیشتر از این به مردم جهان معرفی شود، اظهار داشت: امام صادق (ع) وقتی در بستر شهادت بودند به یکی از شاگردان خود توصیه‌ای می‌کند که می‌توان آن را عصاره تجارب ایشان دانست. امام می‌فرماید «مردم به راست و چپ منحرف شدند ولی ما و شیعیان ما به صراط مستقیم هدایت شده‌ایم».

حسینی خاطرنشان کرد: امام صادق (ع) به عبدالله بن جندب یکی از یارانشان درباره اینکه اسلام الزاماتی دارد می‌فرماید لباس اسلام شرم و حیا، زینت اسلام وقار و متانت، مروت و جوانمردی اسلام انجام عمل صالح و ستون فقرات اسلام ورع و اجتناب از گناه است و سپس می‌فرماید هر چیزی اساس و پایه‌ای دارد و اساس اسلام، محبت اهل بیت است.

وی اضافه کرد: امام صادق (ع) در جای دیگر می‌فرماید:‌ای جماعت شیعه شما منسوب به ما هستید حالا که شما را با ما می‌شناسند باید مایه اعتبار، آبرو، حیثیت و زینت ما باشید، نه اینکه مایه ننگ و بدنامی ما باشید «کونوا لنا زینا و لاتکونوا شینا».

معاون پارلمانی رئیس جمهور حضور در اجتماعات و محافل معنوی را حائز اهمیت دانست و گفت: امام صادق (ع) در این باره توصیه‌ای دارند مبنی بر اینکه همدیگر را ملاقات کنید، چون با این کار دل‌های شما زنده و شاداب می‌شود و در اجتماعات خود احادیث ما را یادآوری کنید که این کار باعث زیاد شدن محبت شما نسبت به یکدیگر می‌شود و عمل به این احادیث موجب نجات و رستگاری شما می‌شود؛ ایرانیان مقیم خارج که از وطن خود دور هستند بیش از دیگران به عمل به این توصیه امام صادق علیه السلام نیازمندند تا با حضور در محافل مذهبی و مراکز اسلامی، ضمن ملاقات و تجدید دیدار با یکدیگر، احکام و آموزه‌های دینی را یادآور شوند تا غرق در مادیگرایی و فاصله گرفتن از معنویت نشوند.

حسینی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه فرد مومن و پیرو اهل بیت نمی‌تواند نسبت به مسائل روز و آنچه در اطراف خود می‌گذرد بی‌تفاوت باشد، اظهار داشت: اینکه ائمه اطهار به شهادت رسیدند به خاطر این بود که فعالیت اجتماعی داشتند والا اگر در گوشه‌ای به نماز و عبادت فردی می‌پرداختند کسی با آنها کاری نداشت، اما چون حرف از حق، مبارزه با ظلم، دفاع از مظلوم، عدالت اجتماعی، رعایت حقوق مردم می‌زدند و ظلم نسبت به مردم را برنمی‌تابیدند یکی پس از دیگری توسط خلفای جور به شهادت رسیدند.

وی با اشاره به حوادثی که در دانشگاه‌های غرب در اعتراض به جنایات رژیم صهیونیستی و حامیانش علیه مردم مظلوم غزه آغاز شده است، گفت: امروز در دانشگاه‌های آمریکا و اروپا برای دفاع از مظلوم هنگامه‌ای برپا شده است. اینکه باید از مظلوم دفاع کرد و در مقابل ظالم، مقاومت و ایستادگی داشت از آموزه‌های ائمه اطهار است. امروز حتی کسانی که مسلمان نیستند خواهان پایان نسل کشی، کودک کشی و جنایت علیه مردم مظلوم و بی‌پناه فلسطین و غزه هستند و سکوت مدعیان حقوق بشر، حقوق زن، آزادی بیان و دموکراسی به هیچ عنوان قابل توجیه نیست.

معاون پارلمانی رئیس جمهور خاطرنشان کرد: امروز این بیداری که در عالم برای دفاع از مظلوم شکل گرفته، بسیار ارزشمند است و صدور انقلاب که در اوایل پیروزی امام خمینی از آن سخن می‌گفت این بود که فرهنگ عدالت و حق خواهی و دفاع از مظلوم در بین ملت‌ها مورد توجه قرار بگیرد. امروز همه وظیفه داریم با جهاد تبیین و اطلاع‌رسانی به موقع، جنایات و اغواگری سلطه‌گران و متجاوزان را آشکار کنیم و اجازه ندهیم به اهداف شوم خود دست یابند.

اقدامات دولت سیزدهم تعامل با کشور‌های جهان را فراهم کرده است

حسینی در ادامه با بیان اینکه امروز در کشورمان با اهتمام دولت مردمی وفاق و همگرایی خوبی حاکم شده است و کشور در مسیر پیشرفت و آبادانی روز افزون قرار دارد، اظهار داشت: با اقدامات دولت مردمی، تعاملات جمهوری اسلامی ایران در حوزه سیاست خارجی با کشور‌های جهان به ویژه کشور‌های همسایه و منطقه افزایش قابل توجهی داشته و در همین مدت عضویت در سازمان‌های منطقه‌ای و جهانی از جمله شانگهای، اتحادیه اقتصادی اورآسیا و بریکس، فرصت مناسبی برای تبادلات تجاری و سرمایه‌گذاری خارجی فراهم کرده است.

معاون رئیس جمهور اهمیت شناخت و تبیین سیره و رفتار فردی و اجتماعی ائمه اطهار از جمله امام صادق (ع) را مورد تأکید قرار داد و گفت: امروز که ظلم‌ستیزی و دفاع از مظلوم به‌عنوان یکی از آموزه‌های مکتب اهل بیت مرز‌های جغرافیایی را در نوردیده و فریاد حمایت از مردم مظلوم غزه در آسمان غرب طنین انداز شده بیش از گذشته مسئولیت داریم که گفتار و رفتار ائمه معصومین را به دنیا معرفی کنیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • کتاب میریام؛ خاطرات سیده رباب صدر منتشر شد
  • حسینی: اقدامات دولت سیزدهم تعامل با کشورهای جهان را فراهم کرده است
  • نهضت علمی امروز میراث پرافتخار مکتب امام صادق(ع) است
  • معمایی که امام درباره رژیم صهیونیستی مطرح کرد چه بود؟
  • برای نخستین‌بار؛ انتشار دست‌نوشته‌ رهبر انقلاب در دفتر کتابخانه وزیری+عکس
  • سیره و روش امام صادق(ع) تعامل با اهل سنت بود
  • دولت تا سال ۱۴۰۸ از حق‌السهم فیبر نوری چشم‌پوشی می‌کند
  • تمسک به وجود نازنین امام صادق(ع) برای امت اسلامی یک ضرورت است
  • مرجعیت علمی امام صادق (ع) انحراف را به حداقل رساند
  • غبارروبی و عطرافشانی ضریح مطهر حضرت معصومه (س) + تصاویر