Web Analytics Made Easy - Statcounter

احمد فرزند موسی بن جعفر علیه‌السلام همواره مورد تکریم ائمه علیهم‌السلام قرار داشت و طی خطبه‌ای از امامت برادرش امام رضا علیه‌السلام دفاع کرد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم،‌ هفدهم رجب سالروز شهادت احمد فرزند موسی بن جعفر علیه‌السلام مشهور به «شاهچراغ» است. وی فرزند ارشد امام کاظم علیه‌السلام و مادر گرامی‌شان اُم احمد است؛‌ بانویی که مورد تکریم و اعتماد ائمه علیهم‌السلام قرار داشت و محرم اسرار همسرشان امام کاظم علیه‌السلام بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شیخ کلینی در اصول کافی روایتی نقل می‌کند که حاکی از جایگاه والای این بانوی بزرگوار نزد امام کاظم علیه‌السلام است. روایت از این قرار است که ام احمد ــ که برگزیده و محرم راز امام هفتم علیه السلام بود ــ گفت آن حضرت روزى محرمانه به من فرمود: این امانت (وجوهاتی شامل هزار یا چهار هزار دینار) را نزد خود حفظ کن، کسى را از آن آگاه نکن تا من فوت کنم. زمانی که من درگذشتم، هرکه از فرزندانم نزد تو آمد و آن را از تو خواست، تحویلش بده و بدان که من مرده‌‏ام. اکنون به خدا نشانه‌‏اى که آقایم فرموده بود، ظاهر شد (و دانستم که او درگذشته است) امام رضا علیه‌السلام آنها را از او گرفت و همه را دستور خوددارى داد تا زمانى که خبر برسد ...» (الکافی (ط - الإسلامیة)، ج‏1، ص382)

جناب احمد بن موسی از چنین مادری متولد شد و خود نیز جایگاه ویژه‌ای نزد عترت داشت. شیخ مفید در کتاب «الإرشاد» خود، زمانی که از فرزندان امام کاظم علیه‌السلام نام می‌برد و به معرفی مختصر ایشان می‌پردازد، از او به بزرگی یاد کرده، می‌نویسد «کَانَ أَحْمَدُ بْنُ مُوسَى کَرِیماً جَلِیلًا وَرِعاً وَ کَانَ أَبُو الْحَسَنِ مُوسَى ع یُحِبُّهُ وَ یُقَدِّمُهُ وَ وَهَبَ لَهُ ضَیْعَتَهُ الْمَعْرُوفَةَ بِالْیَسِیرَةِ وَ یُقَالُ إِنَ‏ أَحْمَدَ بْنَ مُوسَى رَضِیَ اللَّهُ عَنْهُ أَعْتَقَ أَلْفَ مَمْلُوکٍ.» یعنی «احمد بن موسی فردی کریم‌النفس، جلیل القدر و پرهیزکار بود که پدرش او را دوست داشت و بر دیگر فرزندان مقدم می‌کرد. امام کاظم علیه‌السلام مزرعه خویش را که به «‌یسیره» معروف بود به او بخشید و احمد بن موسی بن جعفر هزار بنده را آزاد کرد.» و در فراز دیگری اشاره دارد اسماعیل فرزند موسى بن جعفر می‌گفت: پدرم با فرزندان خود از مدینه بسوى برخى از املاک خود بیرون رفت و اسماعیل نام آن ملک را برد، اما یحیى (جد حسن بن محمد راوى حدیث) نام آن را فراموش کرد. اسماعیل گوید: ما در آنجا بودیم و با احمد بن موسى بیست تن از خدم و حشم پدرم بودند که اگر احمد برمی‌خاست آنان با او برمی‌خاستند و اگر احمد بر جاى می‌نشست، آنان نیز با او می‌‏نشستند (و خلاصه به فرمان و پیرو او بودند) و از آن گذشته پدرم نیز پیوسته نگاهش به او بود و از او غفلت نداشت‏.  (الإرشاد فی معرفة حجج الله على العباد، ج‏2، ص244 و 245)

اما پس از شهادت امام رضا علیه‌السلام ساده‌لوحان و منافقان فتنه‌ای دیگر را پیش گرفتند و با ادعای این مسئله که امام رضا علیه‌لسلام وصیت به احمد بن موسی مبنی بر امامتش کرد، بر صِغر سن امام محمد تقى استدلال کردند و گفتند که جایز نیست امام طفل باشد و به سن بلوغ نرسیده باشد؛ لذا جلوی منزل "ام‌احمد" اجتماع کردند و احمد بن موسی با صراحت اعلام کرد: «آن چنان که شما در بیعت من هستید، من در بیعت برادرم علی بن موسی الرضا هستم و او ولیّ خدا، پیشوا و جانشین پس از پدرم است. سپس همگان با علی بن موسی علیه‌السلام بیعت کردند و امام رضا در حق برادرش دعا کرد؛ أیها الناس کما أنکم جمیعا فی بیعتی فإنی فی بیعة أخی علی بن موسى الرضا و اعلموا أنه الإمام و الخلیفة من بعد أبی و هو ولی‏ الله‏ و الفرض علی و علیکم من الله و رسوله طاعته بکل ما یأمرنا.» (بحار الأنوار (ط - بیروت)، ج‏48، ص 308)

علامه مجلسی ادامه می‌دهد در زمان مأمون با هدف هجرت به‌سوی امام رضا علیه‌السلام با گروهى قصد طوس کرد. وقتى "قتلغ خان" فرمانرواى شیراز از طرف مأمون این جریان را شنید، با قصد جلوگیری از حرکت او وارد عمل شد و در محلى بنام "خان زینان" که هشت فرسخ از شیراز فاصله داشت با احمد بن موسی روبرو شد. بین دو طرف جنگ درگرفت؛ یکى از سپاهیان قتلغ گفت: اگر منظور شما رسیدن خدمت رضا است او از دنیا رفته است. اطرافیان احمد که این حرف را شنیدند، از گردش پراکنده شدند. با او جز چند نفر از بستگان و برادرانش باقى نماند. وقتى امکان بازگشت برایش نبود، به جانب شیراز رهسپار شد. مخالفان او را تعقیب کردند و در محلى که دفن شده او را به شهادت رساندند.

سیره امام کاظم(ع) در اقامه عزای دهه اول محرمصف‌بندی 3 جریان فکریِ عصر امام کاظم (ع) مقابل باورهای شیعی

انتهای‌پیام/ 

منبع: تسنیم

کلیدواژه: امام رضا ع امام موسی کاظم ع امام رضا ع امام موسی کاظم ع امام کاظم علیه السلام امام رضا علیه احمد بن موسی امام کاظم ع امام رضا ع بن جعفر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۹۷۹۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پدری که از فرصت‌های روزمره استفاده می کرد تا از حقایق عالم بگوید

خبرگزاری مهر -گروه دین و اندیشه: امام موسی صدر در ۱۴ خرداد ۱۳۰۷ شمسی در قم و در بیت مرحوم حضرت آیت الله سید صدرالدین صدر متولد شد. او تحصیلات علوم دینی را در شهر قم به اتمام رسانده و یکی از معدود روحانیونی بود که در کنار دروس حوزوی تحصیلات رسمی را هم با تکمیل کردن دوره دبیرستان ادامه داد. در همان سال‌ها او به عنوان اولین طلبه تحصیل در دروس دانشگاهی خود را آغاز کرد و سرانجام لیسانس رشته حقوق در اقتصاد را به عنوان نخستین طلبه‌ای که وارد دانشگاه تهران شد، دریافت کرد. صدر در سال ۱۳۳۸ به دعوت علامه سید عبدالحسین شرف‌الدین، پیشوای شیعیان لبنان به این کشور سفر کرد. پس از شرف‌الدین، مسئولیت هدایت شیعیان لبنان بر عهده سید موسی صدر گذاشته شد. وی همراه با کار فرهنگی و فقر زدایی از جامعه مسلمانان لبنان به ایجاد تشکیلات اسلامی برای احقاق حق مسلمانان و مبازره مؤثر با صهیونیسم نیز اقدام کرد. تشکیل مجلس عالی شیعیان لبنان (حرکت المحرومین) از اقدامات مهم وی در این کشور بود.

امام موسی صدر در طول ۲۰ سال اقامت خود در لبنان، تلاش‌های فراوانی در جهت ارتقای کمی و کیفی رفاه شیعیان و ارتقای دین و اخلاقیات آنان انجام داد. با برنامه‌ریزی‌های وی و حمایت اکثریت جوانان شیعه لبنان، مشاغل متعددی به شکل گرفت و بسیاری از زنان و مردان در آموزشگاه‌ها، مراکز فنی و حرفه‌ای، کارگاه‌ها و مدارس مشغول کار و تحصیل شدند. در شهریور ۱۳۵۷، امام موسی صدر در پاسخ به دعوت دولت لیبی برای دیدار با معمر قذافی، رئیس جمهور و دیگر مقامات این کشور، بیروت را به مقصد طرابلس غربی ترک کرد. سرانجام پس از پنج روز اقامت در این کشور، اعلام شد که سید موسی صدر و همراهانش یک روز پیش از آغاز مراسم سالگرد بزرگداشت به قدرت رسیدن معمر قذافی، به‌طور غیر منتظره لیبی را به مقصد رم در ایتالیا ترک کرده‌اند حال آنکه همه اسناد، شواهد و مدارک نشان می‌داد که او توسط معمر قذافی جنایتکار ربوده شده است. خبر ناپدید شدن امام موسی صدر در ۹ شهریور ۱۳۵۷ اعلام شد.

با نگاهی به زندگی و اندیشه امام سید موسی صدر می‌توان گفت او بیش از هر کس دیگری تحت تأثیر تعالیم و ارشادات پدر کم نظیرش حضرت آیت الله سید صدرالدین صدر، وصی مرحوم آیت الله شیخ عبدالکریم حائری مؤسس حوزه علمیه قم و از مراجع ثلاث است. آیت الله سید صدرالدین صدر بسیار متواضع بود و به نظرهای طلاب جوان و نوجوان نیز توجه می‌کرد.حتی گاه، هنگام بحث‏‬ با دانشمندان از طلاب معمولی نیز می‌خواست تا نظرهایشان را بیان کنند. همواره در سلام بر طلاب پیشی می‌گرفت.مرحوم آقابزرگ تهرانی در شرح حال او می‌نگارد: «کان کثیر التواضع یجالس‬ ‏سواد‬ الناس; بسیار متواضع بود و با مردم عادی می‌نشست.»

آیت‬ ‏الله صدر پیوسته به فکر محرومان بود. موسسه‌ها و صندوق‌هایی سامان داد تابه این گروه کمک شود. با آن موقعیت ممتازی که داشت‏به خانه دیگران می‌رفت و برای نیازمندان کمک‌هایی گرد می‌آورد. حتی وقتی دولت‬ ‏به بهانه‌های واهی از تأمین برق بعضی از خیابان‌ها سرباز می‌زند; آن استاد بزرگ هزینه برق را‬ می‌پرداخت و در محله‌هایی که نیاز به آب داشتند در حد توان چاه آب و آب انبار‬ می‌ساخت.ایشان همواره مراقب بود تا میان صفوف علما اختلاف ایجاد نشود. هنگام اقامت در مشهد و قم، اختلافاتی میان علما پدید آمد. آن بزرگوار با تلاش فراوان، آنها را از میان برد و صفوف اهل علم را متحد ساخت.

روش تربیتی صدر

یکی از علل تأثیر فوق‌العاده آیت الله سید صدرالدین صدر بر فرزندان خصوصاً سید موسی، توجه ویژه ایشان بر تربیت فرزندان با روش‌های خاص خودشان بود، دقیقاً همان روشی که امام سید موسی صدر نیز با فرزندان خود صدرالدین، حمید، حورا و ملیحه در پیش گرفت.

ملیحه صدر در این خصوص می‌گوید: «شب‌ها دیر می‌آمدند. اما سعی می‌کردند که آن موقعی که هستند، صمیمی باشند. من می‌دویدم و ایشان دنبالم می‌دویدند. با هم نماز می‌خواندیم. وقتی که در خانه بودند کنار سفره می‌نشستیم با هم ناهار می‌خوردیم. ما روی زمین ناهار می‌خوردیم، یعنی سفره‌مان را روی زمین می‌انداختیم. یادم هست من را در بغلشان می‌گذاشتد، با هم غذا می‌خوردیم. ریششان را شانه می‌کردم. موهایشان را شانه می‌کردم. حتی آن پنج دقیقه‌ای را که بعد از غذا می‌خوابیدند، کنار سفره می‌خوابیدند که کنار ما باشند. وقتی که بودند، بودند. یعنی خیلی صمیمی بودند. احساس دیگری نمی‌کردیم، مثل الآن ما خودمان که سرمان شلوغ می‌شود زود به بچه‌ها می‌گوئیم که حوصله ندارم. من نه هیچ وقت این را ندیدم با این‌که خیلی کم بود ولی هیچ وقت این را ندیدم. و سعی می‌کردند که هر چه را در موردش صحبت می‌کنند و از آن یک نتیجه‌ای بگیریم. مثلاً یک گلی را می‌دیدند، فوراً درباره‌اش صحبت می‌کردند. سعی می‌کردند که بحث علمی بکنند که ما هم استفاده کنیم.»

این‌طور نیست بابا؟

امروز سی و پنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در مصلای امام خمینی آغاز به کار کرد. غرفه مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر در سال‌های گذشته در نمایشگاه کتاب همواره محل آمد و شد دوستداران و کسانی است که می‌خواهند از خلال کتاب‌ها، خاطرات، نوشته‌ها و سخنرانی‌ها با امام سید موسی صدر آشنا شوند. امسال محصول ویژه این مؤسسه کتابی است، که پیاده شده همان صحبت‌هایی است که امام موسی صدر با فرزندانشان در موقعیت‌های مختلف بیان می‌داشت و توسط سید صدرالدین صدر فرزند بزرگ امام، روی نوار کاست و با صدای امام ضبط شده است.

کتاب «این‌طور نیست بابا؟» گفتارهای پدرانه امام موسی صدر با فرزندانش است که پس از نیم قرن، کمی بیشتر یا کمتر، سخنان او به صورت مکتوب در آمده است. در این کتاب بابا، که دیگران به او امام می‌گویند، مسائل دینی و اجتماعی را برای فرزندانش بازگو کرده است. در طراحی کتاب «این‌طور نیست بابا؟» مخاطبان عکس‌های خانوادگی موسی صدر را با فرزندان و دیگر نزدیکانش خواهند دید. لازم به ذکر است علاقمندان می‌توانند این کتاب را با تخفیف و بازگشت نقدی ۵٪ از سایت مؤسسه تهیه کنند.

می‌توانید یکی از صوت‌های مربوط به کتاب را در زیر بشنوید:

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند.
فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: audio/mp3

کد خبر 6099301 فاطمه علی آبادی

دیگر خبرها

  • میز خدمت جهادی در شهرک امام زاده ابراهیم (ع) شفت برپا شد
  • خیرین برای آزادی زندانیان و «زائر اولی‌ها» اقدام کنند
  • تکبّر، تعرّض به حریم الهی و منجر به سقوط است
  • پدری که از فرصت‌های روزمره استفاده می کرد تا از حقایق عالم بگوید
  • اعزام رزمندگان گردان امام سجاد به سرزمین نور
  • پیام تسلیت آیت الله نورمفیدی در پی شهادت مامور گلستانی فراجا
  • تقویم نجومی امروز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ / تقویم همسران امروز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • نشست خبری پنجمین کنگره جهانی حضرت رضا علیه السلام
  • کتاب میریام؛ خاطرات سیده رباب صدر منتشر شد
  • تقویم نجومی امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ / تقویم همسران امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳